ArrowMobileBack
← zpět na všechny články

Zdraví portfolia – aktuální data

Ve Fingoodu si plně uvědomujeme, že důvěra a transparentnost jsou ve světě investic klíčové. Proto jsme pro naše investory i veřejnost připravili důkladný přehled Zdraví portfolia Fingood a každý kvartál jej aktualizujeme.

Na přehledné stránce se tak vždy dozvíte, jak si stojí celé portfolio naší platformy, jak se vyvíjí zajištění a rating portfolia a mnoho dalších užitečných informací.

Nyní na Zdraví portfolia Fingood naleznete aktualizovaná data k 1.7., tedy za druhý kvartál roku 2023. 

V portfoliu došlo k zajímavému vývoji, který pro vás níže shrnul šéf našeho risk oddělení Martin Šmajser.

Zvýšení oborové diverzifikace: v Q2/2023 jsme naše portfolio rozkročili do odvětví energetiky díky 2 úvěrům pro klienta Golden Sun Energy (pobočky Brno a Zlín).
Pokles podílu “spotřební zboží” v portfoliu díky úspěšnému splacení úvěrů spol. REMOSKA s.r.o. ve výši 32,3 mil. Kč.
Pokles podílu nejsilněji zajištěných úvěrů, tedy těch s více než 100% zajištěním ve formě nemovitostí. Důvodem je plné splacení poměrově velkých úvěrů (vzhledem k portfoliu) společnostmi REMOSKA s.r.o., BlackBird Real Estate s.r.o. nebo Rezi Delta s.r.o.

Celé portfolio je stále velmi dobře zajištěné: 
61 % portfolia je více než 100% zajištěno nemovitostí nebo jiným kvalitním a prověřeným zajišťovacím prostředkem
u 19 % portfolia se hodnota zajištění pohybuje mezi 50–100 % hodnoty úvěru, a to opět ve formě nemovitosti nebo jiného kvalitního a prověřeného zajišťovacího prostředku
– u zbývajících 20 % portfolia je zajištění do 50 % hodnoty úvěru

Rádi bychom však vyzdvihli, že ve všech případech počítáme hodnotu zajištění na základě ocenění námi přizvaným znalcem. U zástavy nemovitostí stojí Fingood mezi věřiteli vždy první v pořadí. U zajištění ve formě směnky s avalem majitele společnosti dochází k vyhodnocení ekonomiky a celkové bonity avalisty naším riskem. Pouze u bonitních avalistů pak při investiční příležitosti zveřejňujeme hodnotu avalu a pouze tyto hodnoty zahrnujeme do výpočtu zajištěnosti portfolia. Nebonitní avalisté nemají u avalu v teaseru specifikovanou částku a do výpočtu zajištěnosti jejich avaly nezahrnujeme a jde tedy o “comfort factor” pro investory.

hodnota všech úvěrů po splatnosti ve druhém kvartálu poklesla z 3,1 % na 1,7 % především díky úspěšně restrukturalizaci úvěru společnosti Slezskomoravská developerská s.r.o., díky čemuž investoři výměnou za prodloužení splatnosti získali výrazně lepší zajištění a vyšší zhodnocení.
celkový rating portfolia a rozložení ratingových tříd se nijak zásadně nezměnily a výsledek je velmi podobný jako v Q1/2023. Za zmínku stojí, že oproti ostatním ratingovým třídám vzrostlo mezi novými úvěry zastoupení ratingové třídy A.

V pečlivém monitorování a transparentním zveřejňování výkonu a rozložení portfolia budeme i nadále pokračovat. V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat na statistiky@fingood.cz. Jsme tu pro vás!